Menu Zamknij

Mam chorą tarczycę – co powinienem jeść?

Tarczyca to kluczowy gruczoł w naszym organizmie, a jej zaburzenia są jednymi z najczęściej występujących schorzeń. W Polsce cierpi z ich powodu lub zmagało się z nimi 20 proc. populacji. Wielu z nich chodzi do lekarza i przyjmuje leki, jednak nie wie, że dieta w tej sytuacji jest równie ważna. Warto skonsultować się z lekarzem w celu dobrania tej odpowiedniej.

Niedoczynność tarczycy

Przy niedoczynności tarczycy narząd wytwarza zbyt małą ilość hormonów. Osoba, która cierpi z powodu niedoczynności, powinna zwracać szczególną uwagę na zdrową dietę. Ważne jest, aby dostarczać sobie witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo oraz selen.

  • Witaminy z grupy B znajdziemy w nabiale. Białko znajdziemy w serach białych, drobiu, wołowinie, rybach czy jajkach.
  • Orzechy (brazylijskie, włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) i nasiona (słonecznik, chia, dynia, sezam) dostarczą ci selenu i białka.
  • Cieciorka i soczewica są idealne do uzupełnienia w organizmie cynku, aminokwasów i L-tyrozyny. Dodatkowo wspomagają one układ odpornościowy oraz pracę mózgu.
  • Magnez można dostarczyć sobie w formie wody mineralnej, kaszy gryczanej, płatków owsianych, migdałów czy jedząc zielone warzywa.

A co wybrać na nadczynność?

Przy nadczynności tarczycy narząd wytwarza zbyt dużą ilość hormonów. Ilość ta przewyższa potrzeby organizmu i przyczynia się do wystąpienia wielu objawów niepożądanych. Najważniejsze jest, aby wprowadzić do diety produkty bogate w wapń (nabiał, orzechy, suszone owoce, warzywa, nasiona).

  • Podobnie jak w niedoczynności zaleca się spożywanie białka w drobiu, wołowinie, rybach oraz jajkach.
  • Witaminy antyoksydacyjne ( A, C, E) znajdziemy w świeżych owocach i warzywach, takich jak pomidory, marchewka, czarna porzeczka, papryka, pietruszka, chrzan, morele.
  • Bogatym źródłem wapnia są także: ser żółty, ser biały, sezam, fasola biała, orzechy, soja.

Czego powinienem unikać?

Przy nadczynności tarczycy powinno unikać się produktów zawierających kofeinę – czarna herbata, kawa oraz napoje energetyczne. Nie powinno się jeść także fast-foodów. Z reguły są to produkty, które są wysoko przetworzone i zawierają duża ilość cukrów i tłuszczów nasyconych, które negatywnie wpłyną na twój organizm. Natomiast cierpiąc na niedoczynność tarczycy powinno unikać się pokarmów bogatych w tzw. goitrogeny. Należą do nich: rzepa, kalarepa, kalafior, brukselka, kapusta czy też jarmuż.